Acesta tehnică este o manoperă delicată ce implică ridicarea membranei sinusale de pe planșeul sinusului maxilar pentru a spori volumul osos acolo unde nu este destul spațiu pentru implanturi dentare. Tehnica de sinus lifting constă în plasarea unei grefe osoase în sinus, fără a suferi modificări cavitatea nazală.

Imaginile CT-ului ne oferă informațiile necesare despre sinusuri, starea membranei, grosimea crestei osoase, morfologia podelei sinusului și grosimea pereților vestibular și palatinal ai sinusului. Ea ne permite să adaptăm tehnicile chirurgicale în funcție de particularitățile anatomice ale zonei (vase de sânge, nervi). Membrana sinusală tapetează pereții sinusali și este extrem de subțire.

Scopul acestei intervenții este de a plasa materialele de adiție osoasă între osul alveolar și membrana sinusală, fără deteriorarea membranei.

Tehnicile piezochirurgicale folosite nu afecteză țesuturile moi, ci lasă membrana intactă chiar, iar instrumentele speciale utilizate pentru ridicarea acesteia determină o rată de succes a liftingului de sinus de peste 99%.

Sinus lifting extern

Cu ajutorul piezochirurgiei (PIEZOTOME SATELEC) medicul realizează o fereastră în peretele vestibular al sinusului prin care se poate ajunge la membrana sinusală. Aceasta este separată de interiorul cavității osoase cu ajutorul capetelor fine atașate tot la aparatul de piezochirurgie. Se elimină tensiunea din membrană și poate fi ridicată mai ușor manual. După detensionarea și detașarea membranei de pe os se poate observa că aceasta se mișcă odată cu respirația pacientului.
Grefa osoasă este în general obținută prin amestecarea de biomateriale granulate (os artificial) cu os propriu. Este introdusă prin fereastra dintre membrana sinusală și planșeul sinusal. Urmează aplicarea unor membrane de colagen (biomaterial resorbabil) ce închid fereastra, împiedicând proliferarea țesuturilor moi. Membranele dirijează vindecarea în sensul dorit. Sutura va închide plaga și va proteja grefa de factorii externi.

Indicații și tratament după operația de sinus lifting

După terminarea intervenției, pacientului îi este recomandat tratament cu medicamente antiinflamatoare, antibiotice, antialgice, comprese reci și evitarea efortului. Dacă se respectă aceste recomandări vindecarea va fi rapidă.

Comunicarea cu echipa medicală este necesară pe parcursul recuperării. Sunt necesare controale periodice după intervenție.

În general, vindecarea completă urmată de îngroșarea podelei sinusale prin obținerea de os nou se realizeză între 8 – 12 luni. Este nevoie de această perioadă de timp pentru a se stabiliza grefa osoasă și a se realiza mineralizarea completă a osului nou format.

Avantajele tehnicii de sinus lifting

  • Precizie datorită accesului vizual direct.
  • Potrivită tuturor cazurilor, nefiind limitată de dimensiunile osului iniţial.
  • Predictibilitate.

Sinus lifting intern

Accesul în sinus se face chiar prin preparaţia necesară montării implantului.

Este o metodă mai puţin invazivă. Sunt necesari cel puţin 6 mm de os.