În urma extracțiilor se declanșează procesul de resorbție osoasă. În primul an se pierde aproximativ 25% din volumul inițial al osului în care era dintele, apoi procesul este mai lent dar continuu. Pentru inserarea unui implant dentar în acea zonă, va deveni obligatorie adiția de os artificial deoarece stabilitatea unui implant dentar cere o anumită înălțime și grosime a osului în care va fi inserat.

Adiţia se poate face în aceeași ședință cu implantarea, dacă situația o permite. Se poate face în absența unor infecții locale pentru remedierea unor defecte mici. Etapizat se poate face mai întâi adiția de os artificial, se așteaptă câteva luni integrarea, apoi poate fi inserat implantul.

Augmentarea osoasă este o procedură complexă dar are rezultate bune, predictibile. La fel ca la orice intervenție chirurgicală dentară, se folosește anestezie localăDupă operație pacientul trebuie să ia tratamentul  compus din antibiotic, antiinflamator și calmant, iar pentru vindecarea rapidă a gingiei se folosesc geluri dezinfectante și cicatrizante.

Pentru augmentare este nevoie de o grefă osoasă. Se folosește os propriu pacientului (autogen) și/sau os artificial. Grefele de os artificial folosite sunt de origine bovină, tratate, pentru a nu fi respinse de către organism prin eliminarea oricăror substanțe organice. Ele rămân doar o matrice anorganică de săruri minerale specifice osului. Sunt lipsite de celule proprii. De aceea este imposibilă contaminarea sau respingerea. Constituie o bază excelentă matricea regenerării pe care organismul o folosește pentru a crea os nou într-o zonă unde acesta era lipsă. Celulele osoase proprii pacientului încep să populeze grefa de os artificial transformând-o în os nou, rezistent. Osul artificial este colonizat într-un ritm de aproximativ 1 mm pe lună. Osul nou format are nevoie de încă două luni pentru mineralizare completă.

În cadrul Centrului de estetică și implantologie MARIODENT folosim doar materiale de augmentare din categoria premium: