Edemul și echimozele

După inserarea implantului dentar, ridicări de sinus sau după grefare osoasă (în funcție de amploarea intervenției) ne putem aștepta în mod normal la complicații ca edemul (umflare) și echimozele (vânătăi). Acestea nu reprezintă însă riscuri pentru implantul dentar și, în general, nu necesită tratamente speciale în afara medicației recomandate. Dispar în câteva zile de la operație, cu mențiunea că pot apărea în primele trei zile chiar dacă nu s-au instalat de la început.

Durerea

Durerea după operație este, in cele mai multe cazuri (95%), inexistentă! Dacă, și numai dacă, urmați indicațiile medicului!
Managementul durerii este același în toate manoperele chirurgicale iar pentru a asigura controlul durerii se recomandă o combinație de antianalgezice și antiinflamatoare, imediat după intervenție.

Infecțiile

Riscul de infecții este foarte mare în absența protecției antibiotice. În cazul intervențiilor în zona sinusurilor este nevoie de combinarea unui antibiotic eficient cu un decongestionant nazal pentru a se evita apariția sinuzitei. Trebuie evitată orice acțiune ce produce presiune în sinusuri, este necesar ca pacientul să nu sufle nasul sau să strănute cu gura închisă și să nu folosească paiul la băutul alimentelor.

Dehiscența plăgii după operație

Reprezintă o desfacere a marginilor plăgii înainte de realizarea vindecării depline. Dehiscența nu implică eșecul intervenției dar necesită o atenție specială prin aplicări de geluri și clătiri ușoare cu soluții dezinfectante și profilaxie antibiotică. Evoluția e favorabilă în 90% dintre cazuri.
Dintre factorii sistemici care pot influența vindecarea se evidențiază diabetul zaharat, care duce la o perfuzare redusă a țesuturilor, micro și macro-angiopatii și răspuns imun slab. NU efectuăm intervenții pacienților care își neglijează tratamentul sau nu-și pot controla valoarea glicemiei.